Al voltant de l’antiga masia s’han anat ubicant les diferents instal·lacions de Mas de Noguera. Un alberg per a l’allotjament, el menjador i la cuina, el forn morú, les oficines, les aules i les sales de reunió i treball. Junt a aquestos edificis es situen les diferents granges, els equipaments per a produir energies a partir de fonts renovables, els camps de conreu, la depuradora biològica i els espais exteriors d’esbarjo.
LA MASIA
La Masia és la construcció més antiga del Mas de Noguera. Orientada al sud i construïda en pedra fa més de 100 anys és un exemple de l’arquitectura de la zona. Aquest edifici, a més de servir en l’actualitat com a habitatge de part de l’equip, disposa d’un molí de cereal i un forn morú original per a la fabricació del pa i cuina típica tradicional de la zona. Dues estances amb accés directe s’han adaptat com a sala d’activitats i taller d’apicultura.
L’ALBERG
L’edifici construït a semblança de la Masia consta dues plantes, amb 14 acollidores habitacions familiars de 4, 5 i 6 places en forma de lliteres de fusta. Cada planta disposa de dues zones de banys compartits.
A la planta baixa trobem una sala multiusos de fusta de 100m2 i una sala d’estar amb xemeneia per als dies de més fresqueta. A més, en aquesta planta tenim una altra zona de banys i dutxes.
Tot l’alberg disposa de calefacció amb radiadors d’aigua calenta.
EL FORN MORÚ
La tradició i la saviesa rural moltes vegades van lligades a la sostenibilitat. És per això que al Mas de Noguera vam restaurar el forn morú que hi havia i l’utilitzem per a fer el nostre pa, dolços i coques amb la farina pròpia elaborada amb blat ecològic que cultivem a les hortes de secà. Un plaer per al paladar i un benefici per la medi i la salut.
MENJADOR I CUINA
El Mas de Noguera disposa d’un menjador preparat per a 80 comensals en taules de 8 places on podreu degustar una cuina tradicional, cuidada i de temporada. Per a l’elaboració dels nostres plats utilitzem els productes ecològics que ens oferix la nostra terra i els nostres animals de la granja i completem els menús amb productes locals i de qualitat, amb propostes també vegetarianes.
Adaptem els menús a intoleràncies alimentàries i/o dietes especials.
LES SALES DE TREBALL
Disposem de diferents sales on podreu organitzar les vostres activitats.
La sala de fusta: sala multifuncional de 100 m2, sòl de fusta, moqueta disponible, grans finestrals, equip complet de música amb micròfon mans lliures.
La sala de l’Arc: sala de reunió de 40 m2 , sòl de ceràmica, moqueta disponible, finestra en forma d’arc.
La sala de la xemeneia: sala d’acollida amb xemeneia central, taules, bancs, una pantalla de televisor amb lector de DVD i vídeo.
La biblioteca: a l’edifici del menjador es troba la biblioteca que disposa d’ordinador amb connexió a internet per als clients.
DEPURADORA DE LLACUNATGE
Dins dels nostres criteris de sostenibilitat estaria el tema de la gestió de les nostres aigües brutes. Per a dur a terme aquets aactivitat he, construït una depuradora de filtre verd que neteja l’aigua amb l’ajuda de les plantes semiaquàtiques i els organismes descomponedors.
Es per això que sols utilitzem sabons biodegradables i demanem tenir cura en l’ús responsable de l’aigua.
LA RAMADERIA
La ramaderia està orientada a abastir les necessitats de la pròpia masia, seguint les línies que defineixen la producció ecològica. Tenim un estable amb vaques frisones i ovelles Guirra que ens proporcionen carn i llet. Aquestos animals també tenen pastures on ixen a alimentar-se cada dia. També contem amb un ampli corral de gallines per a la producció d’ous, i un altre amb ànecs per a carn.
Aquesta activitat la completem amb els ruscos d’abelles per a la l’obtenció de mel i pol·len.
LES HORTES
Les hortes més pròximes al Mas es dediquen al regadiu per cultivar verdures i hortalisses que van variant durant la temporada i que serveixen per a subministrar la cuina del Mas. Fora del Mas es troben els camps de blat i farratge i la major part del ametlers.
També, al voltant de la granja i la masia s’han cultivat camps de farratge per a que el bestiar puga alimentar-se pasturant fora dels estables.
Tota la producció agrícola es fa baix els criteris de sostenibilitat de l’agricultura ecològica.
LA TENDA
Tenim una petita tenda on venen els excedents dels nostres productes. Mel, melmelades, formatges, pa, “panquemaos”, ous, hortalisses, farina, ametles, codonyat... els productes van variant segons la temporada de l’any. Tot ecològic, artesà i de producció pròpia.
EL SISTEMA PER A L’AUTOSUFICIÈNCIA ENERGÈTICA
L’abastiment energètic al Mas de Noguera és quasi tot amb energies renovables, aprofitant la llum i el calor del sol, la biomassa i l’energia hidràulica. Disposem d’un sistema de producció elèctrica amb plaques solars fotovoltaiques i una microturbina hidràulica. L’aigua sanitària es calfa amb plaques solars tèrmiques i la calefacció dels edificis és amb caldera de llenya i caldera de pellets. Un sistema que ens permet ser autosuficients energèticament de la manera més neta i sostenible.